Bevara kvaliteten på möbler

Antika möbler smyckar många av våra hem där de i flesta fall bär med sig en betydande historia. Det finns mycket värde i möbler och självklart vill man att de behåller sin kvalitet så länge som möjligt. Med rätt skötsel och varsamt bevarande kommer möbeln sannerligen att överleva en lång tid framöver.

Trenden med antika möbler i hemmet växer så det knakar. Många väljer att köpa möbler med en tidigare historia både för att det är snyggt och för att värna om miljön. För vissa är det bara ett stort intresse att fynda antika saker. Kanske har man även haft turen att få ärva någon möbel från en gammal släkting, eller så har man kanske lyckas med ett riktigt fynd på loppis?

Det är alltså många som bevara gamla möbler i sin bostad. Men det alla äldre möbler och antikviteter har gemensamt är att de behöver bevaras varsamt. Man vill till exempel undvika för hög luftfuktighet i hemmet, men även för torr för att kvaliteten ska behållas så länge som möjligt.

Såhär ska du tänka kring gamla möbler

För att skapa bästa möjliga förutsättningarna för möblerna krävs rätt underhåll. Här nedan kommer bra tips på hur du kan skapa förutsättningar för ett bra bevarande av värdefulla möbler och antikviteter i hemmet.

  • Om möblerna är av det äldre slaget med bland annat fina målningar gäller det att vara extra försiktig. Skydda viktiga detaljer och exempelvis originalmålningar från att bli skavda.
  • Torka inte gamla trämöbler med en blöt trasa. Detta för att överdriven fukt försämrar träets kvalitet. Damma istället varsamt med en torr trasa eller en dammvippa.
  • Med en värmepump i bostaden skapar man bra förutsättningar för ren luft. Med ren luft i rätt temperatur skapar bäst förutsättningar för att dina möbler mår bra. Nu gäller även lagen om att man får dra av en del av installationsavgiften med ROT-avdraget.
  • Skaffa dig även en luftavfuktare för att minska risken för mögel i utsatta områden i hemmet. Var dock noga med att välja rätt märke på avfuktaren så det inte är någon av de som tidigare har orsakat brand i hemmet.