Köpte kopia på auktionssajt

Att handla antika möbler eller designermöbler för dyra pengar är lite utav ett vågspel. Man kan nämligen aldrig veta om de är äkta, även om man köper dem från ett ansett företag.

3547049-auktion

När man handlar exklusiva möbler för en större prislapp gäller det att dubbelkolla både en och två gånger om möbeln är äkta vara. Det finns nämligen väldigt många blufföretag som utnyttjar godtrogna kunder med möbler som är piratkopierade.

”I Sydsvenskan kan man läsa att det är många kinesiska företag som utger sig för att vara svenska och som säljer kända designmöbler i falsk upplaga.” Läs mer.

Men faktum är att det inte bara är kinesiska bluffsajter som lurar kunderna. Man kan faktiskt råka köpa en piratkopierad möbel om man köper den på ett utav Sveriges mest ansedda auktionsföretag. I Metro kan man läsa om en man som köpte en vas på auktionshuset Bukowskis för 20 000 kronor. Vasen visade sig dock vara en kopia, även om den alltså var köpt av ett företag som är experter på antikviteter. Därför bestämde sig mannen för att anmäla Bukowskis till allmänna reklamationsnämnden.

Vasen var ”troligen” äkta

Mannen hoppas nu på att få tillbaka sina pengar men det verkar inte gå för sig. Auktionshuset vill nämligen inte låta mannen reklamera vasen. De försvarar sig med att de faktiskt skrivit att vasen ”troligen” var äkta i beskrivningen. De har också satt ett lägre pris på vasen än det pris de skulle ha satt om de var helt säkra på att vasen var äkta. De säger även att de inte förstår hur kunden kan ha blivit besviken och känt sig lurad.