Turning Torso får konkurrens

Malmös stolthet Turning Torso med sina bostäder, hotell och konferenslokaler kommer att få konkurrens – av att man bestämt sig för att göra om vad som var tänkt att bli en hotellskrapa till bostäder istället.

 

 

 

 

 

 

 

Länge har Turning Torso varit en av Malmös mest eftertraktade byggnader att köpa bostad i, vilket inte är så förvånande med tanke på att man under en klar dag får utsikt hela åtta mil över staden. Likväl är bostäderna inuti skrapan inte fy skam de heller, vilket vi tidigare berättat om i inlägget ”Drömhem i både hus och lägenhet” där vi bland annat skrev om familjen Bergenholtz och deras våning på plan 51, näst högst upp i Turning Torso. Men nu får byggnaden snart konkurrens av en annan byggnad, nämligen hotellskrapan i Västra hamnen som nu bestämt ska bli bostäder och inte alls hotell.

Ångrade sig med tanke på hotellkonkurrensen

Från början hade företaget Wihlborgs planerat ett bygge av en 25 våningar hög hotellskrapa vid Västra hamnen i Malmö, men den idén har nu skrotats. Till Sydsvenskan säger deras vd, Anders Jarl, att redan innan man fått godkänt i sina byggplaner så hade redan Malmö Live börjat byggas och likaså en massa hotell i Hyllie. Därför insåg man snart att det inte längre finns en marknad för just hotell i staden. Däremot bostäder behövs och så ändrande man byggplanerna helt enkelt.

Totalt blir det 160 bostäder i 17 och 25 våningar bredvid Sigmahuset vid Dockplatsen då man istället för en skyskrapa bestämde sig för två stycken torn. Men helt och hållet borta är dock inte tanken om hotell, känslan planeras nämligen att bevaras. Tanken är att man därför ska inhysa både restaurang, café och kontorshotell i byggnadens lägsta del och till Sydsvenskan lägger Anders Jarl till att man dock kommer göra att resten av bygget blir arkitektoniskt trevligare. Det är också därför man valt att skrota idén om att bara ha en skyskrapa som står rätt upp och ner, för att istället separera byggnaden i två torn. På så vis får man också en byggnad som känns nättare på tomtplatsen och ger en stiligare kropp samt gynnsammare skuggbildning.

Planen är att starta så fort man får grönt ljus, men realistiskt väntar man sig att första byggtagen kommer att tas någon gång under 2018.